11

5 иновации, определящи бъдещето на енергийните технологии


Последните открития в добива на природен газ, показаха, че скоростта, с която се променят тенденциите в енергийните технологии може само за няколко години да преобрази индустриите, използващи природни ресурси.

Това, което преди беше само научна фантастика сега вече е факт – електрически превозни средства, съвременни двигатели с вътрешно горене, фотоволтаици и LED осветление, които успешно се съчетават с най-новите постижения на софтуерните приложения, потребителската електроника и традиционните индустриални процеси.

Ръстът на тези технологии се очаква да се покачи близо 10 пъти през следващото десетилетие.

Бързо развиващите се технологии обаче увеличават и разходите за разработването им. Необходими са значителни научни и инженерни иновации, за да се постигне търговска жизнеспособност на иновацията.

Тук ще насочим вниманието си към 5 технологии, които биха могли да се превърнат във фактор в света на енергийните технологии до 2020 г.

Това са нови начини за съхранение на енергията, иновации за преобразуване на енергия,  климатици без компресори, електрохромни прозорци, чисти въглища и нови видове биогорива.

Нови начини за съхранение на енергията:

Съхранението на електроенергия в рамките на електрическите мрежи ще позволи енергия, която е произведена през нощта, да бъде използвана през пиковите часове на деня.

Днес разходите за съхранение на енергия възлизат на около $ 600 до $ 1,000 за киловатчас (kWh) и могат да бъдат използвани само при хидропомпени системи или системи за съхранение на сгъстен въздух.

Иновациите обещават нов вид батерии с течни метали батерии и ултракондензатори, което ще намали разходите от $150 до $200 за киловатчас през 2020 г.

Иновации за преобразуване на енергията

Големите високоволтови трансформатори, разработени в края на 19-ти век, положиха основите за широкото развитие на електрическата мрежа.

Почти същата технология е все още в употреба и днес. Типичният трансформатор струва $ 20,000, тежи няколко хиляди тона и заема огромно място.

Иновативните цифрови превключватели, направени от силициев карбид и галиев нитрид използват 90% по-малко енергия, заемат само около 1% от мястото на обикновен трансформатор и са значително по-надеждни и по-гъвкави.

Климатици без компресори и електрохромни прозорци

Днес дори най-добрите климатици имат разход достигащ до $ 4,000 на година, за да бъдат наистина ефикасни, а най-ефективните прозорци, които не се ползват масово, оставят 50% от енергията да се загуби.

Новите безкомпресорни климатици не използват старата хладилна технология за „компресиране/декомпресиране“. Иновативните прозорци пък променят оцветяването си, в зависимост от температурната разлика между външната и вътрешната среда.

В тези технологии лежи огромен потенциал за намаляване на сметките за климатизиране на помещения с 50%.

Чисти въглища

Днес въглеродният двуокис, който се отделя от топлоцентралите, носи значителни разходи за улавяне и съхраняване на въглерода (по CCS технология), която струва от $8000 до $10,000 за всеки произведен киловат.

Иновациите, по които се работи сега, ще помогнат да се улавят повече от 90% от въглеродния диоксид на цена по-малка от $2,000 за киловатчас.

Ако технологията  влезе в употреба, то около 200 въглищни централи в САЩ ще продължат да работят и няма да бъдат закривани. Същото важи и за други подобни централи и заводи в Китай и Европа.

Нови видове горива

Откакто цените на петрола, наближиха $100 за барел, пазарният дял на биогорива като захарна тръстика, царевица и етанол се покачиха бързо.

Въпреки че второто поколение целулозни биогорива се оказаха по-трудни за производство, отколкото мнозина се надяваха, някои иновативни фирми, усилено работят върху целулозни и биогорива от водорасли, обещават да създадат нови изключително евтини горива.

Разбира се, много други технологии биха могли да изиграят важна роля за в бъдеще, но по-важното е да знаем, че скоростта на промяна в основните технологии е много по-бърза, отколкото очакваме и лидерите на компании и правителствата на държавите, които пренебрегват този факт, рискуват да бъдат изтласкани в периферията на световната икономика.

Източник: Sustainability & Resource Productivity Practice

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *