91_original

Има ли смисъл от назначаване на енергетик


Да започнем с един факт. Почти всички големи фирми в България допускат една и съща грешка, вероятно поради незнание или пък от липса на средства – почти всички фирми нямат главен енергетик. Той вероятно ви е нужен, колкото и да смятате, че не може да си позволите да го наемете (стига той да си върши съвестно работата). Вижте защо си заслужава назначаването му:

– отговаря за всички видове енергия на фирмата и нейното правилно и разумно използване, а именно: електрическа, отоплителна, охладителна, разход на вода, въздух и други флуиди;

– предлага решения, които ще ви икономисат много пари, от всички енергийни пера, с които фирмата ви работи, а с това ще ви намали разходите по подпръжка и ремонт на съоръжения и оборудване;

– при правилно планиране, заедно с вас и разпределение на товарите във най-ненатоварените часове на трафика на енергия, ще ви намали тези разходи, като с това ще се повиши и планираната или реализираната ви печалба от това производство.

Може би няма да спестите от една заплата толкова много, колкото ще спестите от тези удачни решения на проблемите си. Преценете сами. Да речем, че имате разходи на електроенергия от 40 до 100 хиляди лева за месец. Ако това са хладилници или машини, то само от корекцията на косинус Фи фактора ще си спестите поне 15 до 30 % от тези разходи. При бруто 100 хиляди колко ли прави това? Заслужава си, нали? Дори и при по-малки консумации между 3 000 и 10 000 хил. лв., също си заслужава намесата на енергртик, особено в затруднената пазарна ситуация. Виждал съм фирми за преработка на месо с хладилници до 200 киловата мощност. Ами преценете само колко е това като перо разходи? Заслужава ли си да плащате солени сметки за енергия или да смените изолацията и да си направите корекция на косинус фактора? Само едното или и двете решения би ви спестило от 15 до 30% от разходите. При среден разход на енергия от 60 до 80 киловата на час, ПРЕСМЕТНЕТЕ САМИ колко е това като икономия или като разход?

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *