power-lines

Как се измерва електричеството?


Какво е киловатчас (kWh)?

Преди да видим колко точно струва електричеството, трябва да е ясно как се измерва. Когато купувате бензин или дизел за автомобила си, плащате за литър. Когато купувате електричество, плащате за изразходвани киловати на час (kWh). Ако използвате 1000 вата за 1 час, това е един киловатчас. За да получите киловатчасовете, вземете мощността на едно устройство, умножете го по часовете, в които го използвате, и разделете на 1000 (разделянето на 1000 променя ватчасовете към киловатчасове). Ако ползвате една 100-ватова крушка по 8 часа в денонощието (240 часа за месец), значи тя ще ви изразходва 24 киловатчаса (на месец). Възможно е устройството, което искате да засечете, да не показва колко му е мощността във ватове, а в ампери. Тогава умножете амперите по волтажа, за да получите ватовете. Например 2.5 ампера по 240 волта са равни на 600 вата

Как да изчисляваме изразходваното електричество?

За да разберете колко ви струва изразходваната енергия от дадено устройство, умножете получения резултат (от горната формула) по цената за киловатчас. Що се отнася до „цената за киловатчас“, трябва да направим няколко уточнения. Макар че на сметката ви за ток пише фиксирана сума за изразходван киловатчас, към нея се добавят различни такси, като например стойност за снабдяване (в която се включва акциз, добавка за „зелена” енергия, високоефективно комбинирано производство и др.) и стойност за разпределение (в която пък влизат достъп до разпределителната мрежа и пренос през разпределителната мрежа), а накрая всичко се облага и с ДДС. Все пак ако кажем, че един киловатчас струва 20 стотинки и оставите една 100-ватова крушка да свети в продължение на 730 часа (един месец), по горната формула излиза, че само тя ще ви струва на месец 14.6 лева.

Каква е разликата между ват и киловатчас?

Много хора се объркват, когато трябва да направят разграничение между ват и ватчас. Ватът е стойност за конкретния момент, а ватчасът е общата енергия, използвана за период от време (час). Често се случва някой да попита: „Това устройство харчи 100 вата. Но това за колко време е?“. Не става въпрос за период от време, защото ватът е точно за този момент. Това е все едно да зададем въпроса: километражът на автомобила показва 60 километра в час, това за какъв период от време е? Не е период от време, това са 60 километра в час за момента. С други думи, ватовете показват колко енергия изисква устройството, за да работи, а ватчасовете – колко електричество е използвано за период от време.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *